Den hvide lotus
symboliserer oplysning
og åndelig renhed.

Den gror i det mudrede vand
og løfter sig over overfladen
for at udfolde
sine smukke blomster
mod lyset.
English

Aktioner:

Debatindlæg


Vis alle


Kinas gæstebud


”Så kan det officielle Danmark godt finde festtøjet frem.

Den 28. marts fejrer kineserne på vegne af tibetanerne ”dagen hvor slaver blev befriet”.

De, som har medvirket til at legitimere historieomskrivningen er inviteret, og ærespladsen tilfalder Danmark, som er gået så langt som at træde folkeretten under fode ved at fraskrive tibetanerne deres rettigheder, alene for at blive lukket ind i varmen og få en del af kagen.

Som altid, når Kina og Danmark fester, er der ikke sparet på noget. Der er dobbelt op på alt – ikke mindst moralen”.

Tilbage til realiteterne. Danmark sidder selvfølgelig ikke fysisk med ved festbordet, men vi bør alligevel på denne dag sidde tilbage med en bitter smag i munden over at være medskyldige i, at et sådant bedrag overhovedet kan finde sted.

Kina besatte Tibet i 1949-51 og underlagde sig fuldstændigt landet i 1959 efter nedkæmpelsen af marts-opstanden samme år.

I 2009 besluttede det kinesiske styre i Beijing, at Tibet fremover hvert år den 28. marts skal fejre, at landet blev ”befriet” i 1959, første gang på 50. årsdagen i 2009.

Kan en besættelsesmagt påføre et annekteret land større ydmygelse, end at påtvinge det, at gøre datoen for dets besættelse til national festdag?

Som forventeligt har denne provokation kun medført yderligere spændinger.

Den sidste tids mange selvafbrændinger og de mange store demonstrationer, der har fundet sted i Østtibet i år, indikerer at tibetanernes frihedstrang selv efter 63 års besættelse lever i bedste velgående og er for opadgående.

Danmark har tidligere haft tradition for at forsvare frihed, demokrati og menneskerettigheder.

Verbalnoten fra december 2009, hvor Danmark fraskrev tibetanerne deres ret til selvstændighed, var et eklatant brud på denne linje.

Som bekendt kan det tage år at opbygge et tillidsforhold, mens det kan brydes på et øjeblik.

Det er meget positivt, at Danmark for nylig medvirkede til, at der blev indgået en ny EU-aftale, som skal sikre, at EU fremover skal tale med fast og fælles stemme for udbredelsen af menneskerettigheder verden over. Kun på denne måde kan vi fastholde Kina på indgåede aftaler om menneskerettigheder m.v., hvilket er i alles interesse - også Kinas.

Forhåbentlig vil denne aftale på sigt medvirke til, at også tibetanernes rettigheder håndhæves, og at Danmarks troværdighed langsomt genopbygges.


Offentliggjort 22-03-2012




   © Flemming Erslev               Kontakt               Sideoversigt               Opdateret: 26-mar-2012