Den hvide lotus
symboliserer oplysning
og åndelig renhed.

Den gror i det mudrede vand
og løfter sig over overfladen
for at udfolde
sine smukke blomster
mod lyset.
English

Menneske- rettigheder:

H.H. Dalai Lama


Manifestationen af kærlighed og medfølelse


Hans Hellighed den 14. Dalai Lama (født 6. juli 1935)


H. H. den 14. Dalai Lama, Tenzin Gyatso, er både tibetanernes religiøse og politiske overhoved.

Han blev født i en bondefamilie i en lille landsby i Takster, Ambo, det nordøstlige Tibet. Som 2-årig blev barnet, som blev kaldt Lhamo Dhondup, genkendt som genfødslen af den 13. Dalai Lama, Thubten Gyatso.

Han påbegyndte sine buddhistiske studier som 6-årig. I 1959 bestod han sin afsluttende eksamen i Jokhang Templet, Lhasa med udmærkelse og fik tildelt Geshe Lharampa graden.

I 1950 fik Hans Hellighed overdraget den fulde politiske ledelse efter Kinas invasion af Tibet i 1949. I 1954 tog han til Beijing for at føre fredsforhandlinger med Mao Zedong og andre kinesiske ledere. Men efter de kinesiske troppers brutale undertrykkelse af den tibetanske nationale opstand i Lhasa i 1959, blev Hans Hellighed tvunget til at flygte i eksil. Siden da har han boet i Dharamsala, det nordlige Indien, hovedsæde for Den Tibetanske Eksilregering.

I 1963 præsenterede han en ny demokratisk forfatning: "Chartret for tibetanere i eksil". I 1987 foreslog han "Fem punkts fredsplanen for Tibet" som det første skridt hen imod en fredelig løsning på den forværrede situation i Tibet. I sin tale til medlemmerne af Europa-Parlamentet i 1988, kom han med et andet detaljeret forslag udarbejdet på grundlag af fem-punkts-planen. Han foreslog samtaler mellem kineserne og tibetanerne som skulle føre til en selvstyrende demokratisk politisk enhed for alle tre provinser i Tibet. Denne enhed skulle samarbejde med Den Kinesiske Folkerepublik og den kinesiske regering skulle fortsat være ansvarlig for Tibets udenrigspolitik og forsvar.

Hans Hellighed har ansvaret for at virke som fri talsmand for tibetanerne i deres kamp for retfærdighed indtil der opnås en gensidig tilfredsstillende aftale mellem tibetanerne og kineserne.

Dalai Lama opfattes som en manifestation af det buddhistiske aspekt for kærlighed og medfølelse: Chenrezig. Det er H.H. Dalai Lamas livskald at fremme menneskelige værdier som medfølelse, tilgivelse, tolerance, værdsættelse og selvdisciplin.

I 1989 blev H.H. Dalai Lama tildelt Nobels fredspris for sin ikke-voldelige kamp for befrielsen af Tibet. Han har konsekvent gjort sig til talsmand for politikken om ikke-vold, selv i lyset af ekstreme aggressioner.

Han har mødtes med præsidenter, statsministre og kronede overhoveder fra store nationer. Han er gået i dialog med ledere fra de forskellige religioner og mange kendte videnskabsmænd.

Siden 1959 har han modtaget over 84 priser, æresdoktorgrader, priser, osv., i anerkendelse af sit budskab om fred, ikke-vold, inter-religiøs forståelse, universel ansvar og medfølelse. Han har også forfattet mere end 72 bøger.

Hans Hellighed beskriver sig selv som en simpel buddhistisk munk.Citater
Andre hjemmesider


Officiel hjemmeside for Hans Hellighed den 14. Dalai Lama (på engelsk):
http://www.dalailama.com/


  


   © Flemming Erslev               Kontakt               Sideoversigt               Opdateret: 08-mar-2009