Den hvide lotus
symboliserer oplysning
og åndelig renhed.

Den gror i det mudrede vand
og løfter sig over overfladen
for at udfolde
sine smukke blomster
mod lyset.
English

Menneske- rettigheder:

Dr. Martin Luther King Jr.


Vor tids største borgerretsforkæmper


Dr. Martin Luther King, Jr. (15. januar 1929 - 4. april 1968)


Martin Luther King, Jr. var amerikansk baptistpræst, aktivist og fremtrædende leder i den amerikanske borgerretsbevægelse. Han skabte grundlag for forbedringer af de borgerlige rettigheder i USA og er i dag et menneskerettighedsikon.

Han blev født i Atlanta, Georgia som det andet barn af pastor Martin Luther King, Sr. Både King og hans far blev født Michael. Efter at have besøgt Tyskland i 1934 ændrede hans far  begges navne til Martin, til ære for den tyske protestantiske leder Martin Luther.

King blev kristen præst og ordineret i 1948 i en alder af 19 år i Ebenezer Baptist Church i Atlanta, Georgia.

Han påbegyndte ph.d.-studie i systematisk teologi på Boston University og modtog sin doktorgrad i 1955.

Han var præst i Dexter Avenue Baptist Church i Montgomery, Alabama fra 1954 til 1959, hvor han trådte tilbage for at flytte til Atlanta for at lede aktiviteterne i SCLC. Fra 1960 indtil sin død i 1968, var han præst sammen med sin far i Ebenezer Baptist Church.

King var en central figur i borgerretsbevægelsen. Han blev valgt til formand for Montgomery Improvement Association; organisationen, der var ansvarlig for den vellykkede busboykot i Montgomery (1955-56).

I 1957 grundlagde King og andre borgerretsaktivister Southern Christian Leadership Conference (SCLC). Gruppen blev oprettet for at udnytte den moralske autoritet og for at organisere styrken af sorte kirker til at foretage ikke-voldelige protester for at skabe reformer af de borgerlige rettigheder. King ledede SCLC indtil sin død.

King besøgte Gandhi-familien i Indien i 1959. Turen til Indien gjorde stort indtryk på King, og uddybede hans forståelse for ikke-voldelig modstand, og hans engagement for USA's kamp for borgerlige rettigheder.

Hans indsats førte i 1963 til marchen mod Washington for Jobs og Frihed, hvor King holdt sin ”Jeg har en drøm”-tale. Her skabte han offentlig bevidsthed om bevægelsen for borgerlige rettigheder og etablerede sig som en af de største talere i USA's historie.

I 1964 blev King den yngste person til at modtage Nobels fredspris for sit arbejde for at afslutte raceadskillelse og racediskrimination gennem civil ulydighed og andre ikke-voldelige midler. Han blev tildelt æresgrader fra forskellige gymnasier og universiteter i USA og udlandet, og han har modtaget adskillige priser for sit lederskab i borgerretsbevægelsen.

Han blev arresteret tredive gange for at deltage i borgerretsaktiviteter. På tidspunktet for sin død i 1968, havde han igen fokuseret sine bestræbelser på at afvikle fattigdom og modsatte sig Vietnamkrigen, begge udfra et religiøst perspektiv.

King blev myrdet den 4. april 1968 i Memphis, Tennessee.

I 1986 blev en årlig national helligdag kaldet ”Martin Luther King – dag” indført til ære for Martin Luther King (den tredje mandag i januar).

Selv om han var meget involveret i sin familie, sin kirke, SCLC, aktiviteter for fred og retfærdighed, sine verdensrejser og sine mange taler, skrev King seks bøger og talrige artikler.

Dr. Martin Luther King, Jr. vil blive husket som den største leder i kampen for borgerrettigheder i vor tid - og lidenskaben i hans ord vil leve videre gennem hans værker og være med til at hylde arven efter en mand, der gav sit liv for frihed.



Citater




I en radiotale den sidste aften i Indien reflekterede King:


”Efter at have været i Indien, er jeg mere end nogensinde før overbevist om, at metoden med ikke-voldelig modstand er det stærkeste tilgængelige våben for undertrykte folk i deres kamp for retfærdighed og menneskelig værdighed. I virkeligheden indarbejdede Mahatma Gandhi i sit liv visse universelle principper, der er forbundet med den moralske struktur i universet, og disse principper er lige så uundgåelige som tyngdeloven”.



Video: "Jeg har en drøm" (engelsk)



Andre hjemmesider


The King Center (på engelsk):
http://www.thekingcenter.org/index.asp


  


   © Flemming Erslev               Kontakt               Sideoversigt               Opdateret: 22-mar-2009