Den hvide lotus
symboliserer oplysning
og åndelig renhed.

Den gror i det mudrede vand
og løfter sig over overfladen
for at udfolde
sine smukke blomster
mod lyset.
English

Menneske- rettigheder:

Nelson Mandela


Forsoningens mester 


Nelson Rolihlahla Mandela (født 18. juli 1918)


Nelson Mandela var anti-apartheid aktivist, nationalistleder og den første sydafrikanske præsident (1994-99) valgt under fuld repræsentativt demokrati. Han var fængslet af apartheid-regimet i næsten 27 år og hans løsladelse i 1990 blev en milepæl i apartheids afskaffelse.

Han blev født i Mvezo i Transkei provinsen, Sydafrika, som søn af høvding Henry Mandela fra Tembu-stammen. Han blev navngivet Rolihlahla, men fik det engelske navn Nelson af en lærer i skolen. I Sydafrika er han kendt som Madiba, en ærefuld titel som tildeles ældre fra hans stamme.

Mandela er uddannet jurist i 1942 og blev som ung jurastuderende involveret i den politiske modstand mod det hvide mindretalstyres nægtelse af politiske, sociale og økonomiske rettigheder til det sorte flertal. Han blev medlem af African National Congress (ANC) i 1943, og var med til at grundlægge African National Congress Youth League (ANCYL) i 1944.

Efter det afrikaner-dominerede National Partys valgsejr i 1948 med et apartheid-program indeholdende raceadskillelse blev Mandela en forgrundsfigur i ANC´s Defiance Campaign (trodskampagnen) i 1952 og Congress of the People (Folkekongressen) i 1955, hvis indførelse af frihedsbrevet gav anti-apartheid-sagen sit grundlæggende program.

Selvom de oprindeligt støttede en ikke-voldelig kamp og blev frikendt i marathon-forrædderisagen (1956-61), så Mandela og hans kolleger efter nedskydningen af ubevæbnede demonstranter i Sharpeville i marts 1960 og det efterfølgende forbud mod ANC og andre anti-apartheid-grupper ikke andre muligheder end væbnet kamp. I 1961 blev Mandela leder af ANC´s væbnede fløj ”Umkhonto we Sizwe” (Nationens spyd eller MK).

Blandt modstanderne af apartheid i Sydafrika og internationalt, blev han et symbol på frihed og lighed, mens apartheid-regeringen og nationer, der sympatiserede med den, fordømte ham og ANC som kommunister og terrorister.

Vedvarende kampagner fra ANC og internationalt pres førte til Mandelas frigivelse den 11. februar 1990 efter ordre fra præsident F.W. de Klerk, der samtidig ophævede forbudet mod ANC.

I 1993 modtog han sammen med de Klerk Nobels Fredspris for deres indsats for at bringe apartheid til en afslutning og indføre demokrati i Sydafrika. Herudover har Mandela modtaget mange sydafrikanske, udenlandske og internationale hædersbevisninger.

Som præsident for ANC (1991-97) og præsident i Sydafrika (1994-99) havde Mandela det overordnede ansvar for overgangen fra mindretalsstyre og apartheid, og han opnåede international respekt for sin opfordring til national og international forsoning.

Mandela har ofte krediteret Mahatma Gandhi for at være en vigtig kilde til inspiration i sit liv, både for filosofien om ikke-vold og at møde modgang med værdighed.

Da Mandela i 1999 fratrådte som præsident, blev han talsmand for forskellige sociale og menneskerettighedsorganisationer. Han er i øjeblikket en berømt ældre statsmand, der fortsætter med at give udtryk for sin mening om aktuelle spørgsmål.

I 2001 forelagde Peter Gabriel og Richard Branson deres idé om ”The Elders” (de ældste) - en ny forsamling af verdensledere, som skal vejlede og støtte vores ”globale landsby” - for Nelson Mandela. Mandela blev straks begejstret og med hjælp fra sin kone Graça Machel og Desmond Tutu, gik han i gang med at samle en gruppe af forhenværende verdensledere; fri for politisk, økonomisk eller militært pres.

Mandelas 90 års fødselsdag blev markeret i hele landet den 18. juli 2008. De vigtigste festligheder blev afholdt i hans hjemby. En koncert til hans ære blev også afholdt i Hyde Park, London. I en tale opfordrede Mandela verdens rige folk til at hjælpe de fattige folk.Citater
Han afsluttede sin forklaring den 20. april 1964 i Pretorias højesteret med disse ord:


"Jeg har dedikeret mit liv til kampen for det afrikanske folk. Jeg har kæmpet mod hvid dominans, og jeg har kæmpet mod sort dominans. Jeg har værnet om idealet om et demokratisk og frit samfund, hvor alle mennesker lever sammen i harmoni og med lige muligheder. Det er et ideal, som jeg håber at leve for og at opnå. Men hvis det bliver nødvendigt, er det et ideal, som jeg er rede til at dø for."Andre hjemmesider


The Nelson Mandela Foundation (på engelsk):   
http://www.nelsonmandela.org/index.php

Mandela Center Danmark:
http://mandelacenter.dk/

The Elders (på engelsk):
http://www.theelders.org/


  


   © Flemming Erslev               Kontakt               Sideoversigt               Opdateret: 08-mar-2009